Kaiken alku

piOsuuskunta, miksi ihmeessä? Ei kai sellainen mitenkään ole ajankohtaista?

Näitä kysymyksiä saimme kuulla kyllästymiseen saakka osuuskuntaa perustaessamme. Täytyy myöntää, ettei osuuskunta kuulosta kovinkaan mediaseksikkäältä yritysmuodolta, ja se tuo ensimmäisenä mieleen osuusmeijerit, osuuskaupat ja -pankin.

Vastaan  kuitenkin ensin jälkimmäiseen kysymykseen näin: voi kyllä,  se on erittäin ajankohtaista, ja se muuttuu ajankohtaisemmaksi joka kerta, kun selaat työvoimatoimiston työpaikkailmoituksia ja syötät hakukenttään ”toimittaja”.

Miksi ihmeessä? Siksi, että yhä useampi toimittaja työskentelee freelancerinä, vapaana toimittajana.

Vapaus on toki makoisaa, mutta siihen kuuluvat omat haasteensa. Vapaa toimittaja on usein vapaa myös työhuoneista, työkavereista, työpaikan turvaverkostoista, edullisemmista työeläkemaksusta ja työttömyysturvasta. Lain mukaan osuuskunta sen sijaan on vakituinen työpaikka, kun osuuskuntaan kuuluu vähintään 7 jäsentä. Osuuskunta voi tällöin maksaa työeläkemaksua kalliin yrittäjäeläkkeen mukaan.

Osuuskunnassa meidän ei tarvitse olla yksin: kirjanpitäjän taitavuutta tai taitamattomuutta ei tarvitse pohtia yksinään.

Tarkemmin ajateltuna lopulta oli hyvin vaikea keksiä syitä sille, miksi emme perustaisi osuuskuntaa.  Arvaatte varmaankin, mikä sen osuuskunnan nimeksi tuli.

Previous Post

© 2018 Toimittajaosuuskunta Kursiivi

Theme by Anders Norén